Home Alle recepten Hangry Proeft! Contact
We love food, we really do.

Het Mosterdzaadje

26/04/2017

Gepost in: Hangry proeft

Samen met de ravissante Hungry Giulietta vertrok ik op een zaterdagvoormiddag richting Achterbos, gehucht van de 15 kapelletjes maar ook van de zelfoogsttuin van Tuur, Het Mosterdzaadje. In de Jozef Calasanzstraat zit er een groenten- en fruitparadijsje verborgen. Het goede nieuws? Ie-de-reen kan mee profiteren van dat paradijs. Hoe? Dat ontdekken we na een klein woordje uitleg van het meesterbrein achter 't Mosterdzaadje: selfmade-boer Tuur. 

Gepost op: April 26, 2017

Gepost in: Hangry proeft

Interview met boer Tuur van Het Mosterdzaadje

Eenmaal aangekomen bleek dat wij -newbies- op het minst vruchtbare -neem dit maar letterlijk- moment van het jaar langskwamen. Alles wat er was, is zo goed als op en het is nog nét te vroeg voor al het lekkers dat nog moet komen. We zullen sowieso nog eens moeten terugkomen…

Pesticiden?
Als we hem vragen naar pesticiden, vertelt Tuur ons dat hij alleen maar gesteentemelen gebruikt, geen kunstmatige toestanden dus! Van alle voordelen van gesteentemelen, onthouden wij deze: Energievriendelijk, positieve invloed op mens en dier, rijke cocktail aan voedingsstoffen! De plantjes worden trouwens ook minder lekker voor de ongewenste beestjes, wat mooi meegenomen is.

Yakon, wat?
Een gewone prei of wortel ga je in Het Mosterdzaadje minder snel vinden. Wel warmoes, chocolademunt, boomspinazie, aspergekool, … én Yakon, ‘beter’ bekend als de appelwortel. Yakón is normaal een Andesgroente, maar Tuur ging de uitdaging aan én slaagde erin om de peer-achtige knol te laten groeien. Meestal geen gewone kost, dus. Geen nood: Tuur geeft maar wat graag uitleg over de verschillende groenten en fruit én waarvoor je ze kan gebruiken.

 

‘Mooi & meedogenloos lekker’

Bij het zien van eetbare bloemetjes werd Giulietta enorm enthousiast, ze stopte niet met bloemen eten. Het ging zelfs zo ver dat Tuur van de meiklokjes 10 meter verderop op voorhand al moest zeggen ‘Pas op dames, dat is niet eetbaar!’. Maar de prijs van het mooiste plantje van de dag gaat toch naar de boomspinazie, met haar mooie paarse kleur!

‘Mariella, de ster van ‘t Mosterdzaadje’

De prachtige zeug Mariella is eigenlijk zo’n beetje het recyclagefabriek van Het Mosterdzaadje. Mariella knorde ons vrolijk toe bij onze aankomst. Wanneer Tuur een groter hokje gemaakt heeft voor Mariella, begint de zoektocht naar een geschikte partner, om samen knorrende biggetjes mee te maken 🙂

 

Hoe werkt het nu?
Vanaf februari tot en met augustus plant Tuur elke 4e zaterdag van de maand een vrijblijvend infomoment in om 11 uur.

Er zijn 2 manieren waarop je kan meegenieten van alles wat er in de tuin geplant wordt:
1) Oogstaandeel (398 euro per jaar)

Met dit oogstaandeel kan je per persoon een jaar lang groentjes, fruit en eitjes komen ‘oogsten,’ zoveel als je nog hebt. Als je niet alleen bent koop je per gezinslid een oogstaandeel, kinderen -16 krijgen een aangepast tarief.

 

2) Vlinderabonnement (100 euro per ‘prepaid’-kaart)

Het Vlinderabonnement is er voor de mensen die niet altijd kunnen komen oogsten, of mensen met een eigen moestuin die maar af en toe willen komen oogsten. Je maakt een afspraak met Tuur, die dan je ‘oogst’ weegt die je mee naar huis wilt nemen en het bedrag van je kaart afhaalt.

 

Soepje van winterpostelein
Na ons interview blijkt Tuur zowel de plantendeskundige, secretaresse, tuinman, campagne- én woordvoerder te zijn van Het Mosterdzaadje. Een groot werk waar hij het grootste deel van zijn werkweek mee vult. Terwijl hij laat zien wat voor groenten en fruit je allemaal kan vinden, geeft hij me ook een leuk idee voor een recept. Tuur toonde ons de winterpostelein, waar je in de supermarkt toch al gauw 20 euro per kilo voor betaalt. In deze tuin groeit het in overvloed. Naar ‘t schijnt kan je er een lekker soepje mee maken. Eenmaal thuisgekomen, gooide ik een handje winterpostelein, een handje peterselie en een ajuin samen met wat water, een bouillonblokje en een scheutje room in een kookpot. Na het mixen was ik énorm verrast van mijn fluweelzacht peterselie-posteleinsoepje.

Kom allemaal naar de opendeurdag op 29 april, proeven van al dit lekkers! 

 

Like what you see?

Heb je een idee voor een recept?
Wil je ons jouw recept zien maken?
Heb je zelf iets gemaakt van onze blog?

Laat het ons weten en wij zetten je in de spotlight!